Wandelen op Dartmoor en langs de routes op mijn schilderijen

Ga mee wandelen op Dartmoor en in mijn schilderijen!

In dit blog wil ik je meenemen op mijn wandelingen op Dartmoor, maar ook op de routes die je kijkend naar mijn schilderijen in de compositie volgt.

Waar ligt Dartmoor?

Kaart van Grootbritanië met Dartmoor
Kaart van Dartmoor in Devon, tussen Exeter en Plymouth

Dartmoor is een natuurgebied in Devon, in zuidwest Engeland, tussen Plymouth en Exeter. Vanaf 1979 heb ik daar een stuk of 20 voettochten van ongeveer 5 dagen gemaakt. Er zijn weinig paden in het gebied, je moet zelf je weg zoeken en wild kamperen. De tekeningen die ik onderweg gemaakt heb, vormen de basis van mijn schilderijen, grafiek en werken op papier.

De foto’s van mijn wandelingen op Dartmoor

Verwacht geen filmpjes of opnames met drones. Op sommige reizen had ik niet eens een camera bij me. Foto’s maak ik voor mijn plezier en soms om iets te verduidelijken als mijn tekeningen te kort schieten.

Tot 2008 heb ik analoog gefotografeerd. Omdat het vaak donker weer is op Dartmoor, heb ik snelle films gebruikt met een grove korrel. De oudste foto’s zijn dia’s van 40 jaar geleden. Verkleuringen, stofjes en schimmel heb ik zoveel mogelijk met Photoshop gecorrigeerd, maar niet alles is om te bouwen tot een hedendaagse haarscherpe foto.

Het 1e blok: Naar Dartmoor!

Dartmoor in mijn atelier

Zodra ik over de drempel van mijn atelier stap, ben ik op Dartmoor… Vanaf 1990 zijn mijn voettochten op Dartmoor de inspiratiebron voor mijn schilderijen, grafiek en werken op papier.

Lees meer…

Ruimte zoeken in het landschap

Waarom wilde ik naar Dartmoor? Ik had genoeg van het Nederlandse landschap! In het landschap zoek ik ruimte en leegte, geen illusie van de cm2!

Lees meer…

Wandelend op Dartmoor op Hangingstone Hill, 1983
Bovenop Hangingstone Hill, 1983

Wat voor gebied is Dartmoor?

Kaart van Dartmoor, 1 : 50.000
De eerste wandelkaart van Dartmoor die ik had, 1 : 50.000

In het landschap van Dartmoor zijn de sporen die mensen gedurende eeuwen hebben achtergelaten nog grotendeels zichtbaar. Je gebruikt ze als oriëntatiepunten in de kale heuvels.

Lees meer…

klik op een afbeelding om naar de bijbehorende post te gaan

Binnenkort verschijnt het volgende blok!

Het 2e blok:

Of ik niet bang was om alleen te gaan…

Is alleen reizen voor vrouwen anders dan voor mannen? Jazeker!

Behalve oude foto’s heb ik ook aantekeningen gevonden van mijn eerste twee reizen naar Dartmoor in april en oktober 1979. Een gedeelte van die teksten heb ik nu in het blog gebruikt.

De eerste reis, april 1979

De eerste reis, op de fiets van Swindon naar Dartmoor, waarbij ik voor het eerst alleen wild kampeerde.

‘The Walker’s Moor’

‘The Walker’s Moor’, een instructief boekje over de gevaren van het gebied.

De tweede reis, oktober 1979

De tweede reis was mijn eerste voettocht door het zuidelijke gedeelte, van Shipley Bridge naar Princetown. De voorbereiding van de tocht en het ontcijferen van het landschap om de weg te vinden.

…en zo verder…

Het 3e blok:

De invloed van de eerste reizen op mijn werk

Het golvende landschap

De golvende heuvels strekten zich naar alle kanten uit, ook dat wat je niet zag, de ruimte achter je en de ruimte tot voorbij de horizon, speelde mee in de ervaring van die plek. Ook de duur van het verblijf maakt verschil.

Het tekenen ter plekke

De manier van tekenen die ik gewend was in het Nederlandse landschap schoot te kort om het landschap van Dartmoor weer te geven! En de tekeningen die ik op Datmoor gemaakt had, kon ik in mijn atelier niet uitwerken tot etsen. Hoe verder?

Tekenend tijdens het wandelen op Dartmoor op Butterdon Hill
Tekenend op Butterdon Hill, mei 1995

Hoe heb ik die ervaringen in beeld gebracht in mijn atelier?

Na jaren zoeken ontstonden composities waarin je kijkend een route volgt langs minieme oriëntatiepunten en daar uitkomt waar het me om gaat, in de lege ruimte, in het niets.

…en in de volgende blokken wandelen we zowel langs de routes op mijn schilderijen als door het landschap.

Hierin neem ik je mee op de routes die je kijkend naar mijn schilderijen volgt. Door regen, mist, donker weer, lettend op de kleur van het gras om een begaanbare weg te vinden, langs prehistorische stenenrijen en stenencirkels, in de gaten gehouden door de pixies en de geesten in de tors, en tenslotte door het landschap in de wolken.

Plaats een reactie