Wat is Dartmoor?

Sporen van de geschiedenis op Dartmoor

Op Dartmoor hebben mensen door de eeuwen heen van alles ondernomen, maar vroeg of laat smeten ze de boel er bij neer, alsof ze overwonnen werden door het barre klimaat. Sporen van al die activiteiten zie je nu nog in het landschap. Uit de prehistorie zijn steencirkels overgebleven, stenenrijen, cairns, barrows, cists, hutcircles en settlements.

Down Tor row, prehistorische stenenrij met cirkel
Down Tor Row, prehistorische stenenrij met kleine stenencirkel

Na de prehistorie was het 1000 jaar lang veel te koud om er te wonen. Pas rond 1300 kwamen er weer wat boerderijen, fundamenten zijn op de moor nog te vinden als de varens niet te hoog staan.

Steengroeves uit de 19e eeuw, een kunstmatige heuvel van een porseleinaardegroeve, en lopend door het hoge gras kan je ineens in een brede sleuf terechtkomen waar ooit turf werd gestoken.

Afvalberg van porseleinaardegrpeve
Afvalberg van porseleinaardegroeve
Sleuven in de bodem, het gevolg van turfsteken
Sleuven in de bodem door het turfsteken

 Om de turf, de granietblokken en de porseleinaarde te transporteren zijn er ooit “tramways”aangelegd. Dat zijn nu de comfortabele wandelpaden met stevige grond en zonder steile hellingen.

'Tramway' op zuidelijk deel van Dartmoor
‘Tramway’ om turf en porseleinaarde te transporteren

Ongerepte natuur?

Ongerepte natuur? Vergeet het maar! In de prehistorie begon het al: bomen kappen! Met die kaalslag zitten we nu nog, maar dat vind ik wel één van de aantrekkelijke dingen van het gebied, de leegte, het uitzicht over kilometers.
Zelfs de rivierbeddingen zijn eeuwenlang overhoop gehaald door de tindelvers. Je ziet het aan de met gras begroeide steenhopen, uitgeholde rivierdalen en de “heuvels” van de Erme Pits.

Erme Pits, sporen van het tindelven in de rivierbeddingen
Erme Pits, sporen van tindelven in de rivierbeddingen

Die sporen van de geschiedenis kan je in het landschap aflezen. Dat moet ook, want er is niet zo veel waarop je je kan oriënteren. De heuvels zijn kaal en golven maar door, een pad is soms niet meer dan een deukje in het gras.

Waar ligt Dartmoor?

Op een Michelinkaart was het me al eens opgevallen: een gebied met een kruispunt van wegen en verder niets!

Dartmoor National Park in Devon

Dartmoor ligt in Zuidwest Engeland, in Devon, tegen de grens met Cornwall aan, tussen Plymouth en Exeter. Van noord naar zuid is het ongeveer 40 kilometer lang, van west naar oost 30 kilometer. Van noordoost naar zuidwest loopt een verkeersweg, in het midden gekruist door de weg van Tavistock naar het oosten. Langs de randen van het gebied zijn nog wat smalle kronkelende asfaltwegen tussen hoge heggen. Daar moet je het mee doen.

Wat voor bodem heeft Dartmoor?

Dartmoor is een granietplateau, hoger dan het omringende land. Wolken vanuit de Atlantische oceaan botsen er tegenaan en beginnen leeg te regenen. Bovenop de heuvels is het net een spons, want de veenlaag die het graniet bedekt houdt het water goed vast.
Als je daar stilstaat, vormt zich een plasje rond je schoenen. Langs de riviertjes is het gemakkelijker lopen, de grond is steviger.

Veenlaag op het granietplateau
Veenlaag op de granietbodem

De leegte van het landschap

Ronde heuvels met zo hier en daar een oriëntatiepunt, een cairn, de lijn van een rivierbedding, een tor.

Hier is wat ik zoek: ruimte, leegte, niets.

Lee Moor
Lee Moor

Plaats een reactie