Wandelroute naar het settlement op Kennon hill

Waar de hutcircle precies was, weet ik niet meer. Het moet in de buurt van Shoveldown zijn geweest, want in de verte zie je de heuvels Kennon Hill en Rippator, en een klein reepje van Cosdon, de ronde heuvel die overal bovenuit steekt.
Volgens de kaart moet er op Kennon een groot settlement liggen. Daar wilde ik wel eens kijken! Je kan er niet rechtstreeks naar toe lopen, want je ziet aan de rode kleur van de vegetatie dat aan de voet van de heuvels het moeras ligt waar de Teign met de zijriviertjes doorheen stromen. Het wordt omlopen over Shoveldown en Scorhill circle.

Langs Shoveldown…

De stenenrijen van het Shoveldowncomplex wijzen al de weg naar Cosdon hill en Kennon. Scorhill ligt achter het reepje bos.
… en langs Scorhill circle

Tussen de heuvelrug en Scorhill circle ligt het moerasgebied. Op de heuvel links in de verte ligt Watern tor met de Thirlstone, de tor met het intrigerende gat erin.
Uitzicht vanaf het settlement op Kennon
Van het settlement zelf is op Kennon niet veel meer te zien, maar genoeg om je voor te kunnen stellen hoe mensen in de prehistorie hier over de vallei van de Teign uitkeken.
Ze keken naar het zuiden. Om hetzelfde uitzicht te laten zien, heb ik de kaart ondersteboven gelegd.

Aan je rechterhand is het gebied begrensd door een heuvelrug, de waterscheiding tussen het stroomgebied van de Teign en de Taw. Aan de linkerkant liggen een aantal prehistorische complexen met stenenrijen, stenencirkels, cairns, cists en menhirs. Het midden van de vallei is moerassig.
Vanuit het settlement konden de bewoners alles in de gaten houden wat er in hun gebied gebeurde of wie probeerde binnen te dringen.
Hoe kijk je naar het uitzicht?

Een panorama met alle tekeningen of foto’s in één lange strook geeft wel een beeld van het uitzicht, maar zo kijk je niet! Je draait je hoofd en je ziet fragmenten van het uitzicht na elkaar. Je zoomt in, je zoomt uit, je geeft soms stukjes wat minder aandacht of je kijkt wat langer naar details. Zo wandelt je blik over het landschap.
De ‘wandelroute’ over het schilderij ‘Kennon’

Om de compositie te maken heb ik de tekeningen van het uitzicht in stroken onder elkaar gelegd, in de volgorde waarin ze gemaakt zijn. Telkens zie je een fragment van het geheel, waarna je je hoofd weer een stukje verder draait, van rechtsachter naar linksvoor.
‘Wandelen’ langs Cosdon naar Whitmoor circle…

Achter je ligt de heuvel van Kennon, maar ook Cosdon, 70 meter hoger en met 3 cairns die je van ver af ziet.
Op de pas over de heuvelrug ligt de stenencirkel van Whitmoor. Je ziet de stenen als puntjes tegen de lucht afsteken. Het werkt in het landschap als een teken dat daar de grens van het gebied is.

…verder naar Watern tor…

De heuvel in de volle zon is Watern tor met de Thirlstone. Naast de tor, beneden bij de rivierbedding van de Wallabrook is één van mijn favoriete kampeerplekjes!


…naar Sittaford tor bij Grey Whethers…

Iets lager op het schilderij zie je een heuvel met een klein puntje er op zonlicht vangen: Sittaford tor, vlakbij Grey Whethers, de dubbele stenencirkel op de waterscheiding tussen Teign en East Dart. Die zie je niet van hieruit, maar ze geven net als Whitmoor circle de begrenzing van het gebied aan.
Links van Sittaford tor stroomt de Teign de vallei in.
In het donkere Fernworthy Forest ligt een complex van stenenrijen en een stenencirkel.

…en langs Fernworthy Forest naar Kestor Rock en Hay tor in de verte.
Aan de oost en de zuidkant van de vallei ligt een hele rij prehistorische complexen met stenencirkels, stenenrijen, cairns en hutcircles: Buttern, Scorhill, Shoveldown en Fernworthy. Je ziet ze niet op het schilderij, ze liggen achter een heuvel of verstopt in het bos.

Wel zie je Kestor rock! Aan de voet daarvan ligt het Shoveldown complex, achter de heuvel in de volle zon. Heel in de verte zie je Hay Tor, de tor met de twee punten die uitlijnt met het midden van Whitmoor circle en Kestor Rock.
Zo uitgestorven als het nu is, zo drukbevolkt moet het in de prehistorie zijn geweest!