Wat heb ik gedaan met de tekeningen van de 2e reis naar Dartmoor?
Wat heb ik gedaan met de tekeningen van de 2e reis? Niets! Ik wist niet wat ik er mee moest. Ik had 200 tekeningen gemaakt en op de helft daarvan stond alleen een polletje gras. Dat hadden we toch in Nederland ook?
De andere helft waren lijntekeningen van de stenen van de 4 kilometer lange stenenrij op Stall Moor, en wat stenen bij South Hessory Tor.
Het landschap herkennen in summiere schetsen
Ik zou wel eens even een aantal schetsen maken voor een nieuwe serie etsen van de overdonderende ervaring van het wandelen op Dartmoor!!!
Maar waar ik mee thuis kwam was daar veel te summier voor. Nu ik de tekeningen weer terug zie, herken ik in die paar lijnen het landschap wel, maar toen was dat nog veel te nieuw voor me.
In Nederland maakte ik buiten even summiere schetsen en dat was genoeg om er in het atelier een gedetailleerde, goed herkenbare ets van het landschap van te maken. Maar dát landschap had ik al in mijn hoofd, daar had ik al 30 jaar in gewoond.
Hoe moest ik nu verder?
De manier van kijken tijdens het wandelen is op Dartmoor anders dan in Nederland
Tijdens het wandelen op Dartmoor is je waarneming anders dan tijdens het wandelen in het Nederlandse landschap: kijken waar je je voeten zet, waar je naar toe gaat, je oriënteren op minieme details, alles tegelijk in de gaten houden. Twee dingen tegelijk doen kan niet. Opletten, niet met je gedachten ergens anders zijn!
Het zoeken van de weg op Dartmoor in tekeningen
Ik had getekend wat vlak voor mijn voeten was, de pollen gras waar ik doorheen liep, het gras dat langs mijn benen streek. En zo nu en dan een heuvelrug in de verte om te zien waar ik naar toe ging.
Geen vormen om thuis ‘’in te vullen’’, maar een verslag van de waarneming tijdens het wandelen, van het spoorzoeken.
Ik liet sporen achter op papier van een beweging in een ruimte.
De sporen tekenend krijg je gegevens, maar wat kon ik er mee doen?