Wat je wandelend op Dartmoor tegenkomt uit de prehistorie
Barrows en cairns
Lopend door de kale heuvels ben je blij als je een puntje tegen de lucht ziet afsteken. Een oriëntatiepunt! Een hoopje stenen dat er al 3000 tot 4000 jaar ligt: een cairn of een barrow uit de prehistorie.

Stenenrijen en stenencirkels
Onderweg kom je ook steencirkels tegen en stenenrijen. Zonder hekken en zonder bordjes erbij! Je kan er gewoon langs lopen, en eventueel de tent er naast opzetten.


Snuffelen in naslagwerken over Dartmoor
Ik wilde wel eens weten waar de prehistorische resten voor gebruikt waren en ik begon te snuffelen in naslagwerken. Er zijn meer Dartmoor fanaten en sommige hebben forse standaardwerken geschreven:

Dartmoor moet in de prehistorie dicht bevolkt zijn geweest!
Van ongeveer 3000 tot 400 jaar voor Chr. was Dartmoor een bewoond gebied. Het moet zelfs een hele drukte zijn geweest!



Op de kaartjes uit ‘Worth’s Dartmoor’ is te zien dat ook de prehistorische mens graag in de zon zat, sporen van bewoning zie je weinig op de noordhellingen. De hoger gelegen gebieden waren te koud om te wonen en de grond is daar te schraal om iets te verbouwen.
Waar zouden de bouwwerken uit de prehistorie voor gebruikt zijn?
Settlements en hutcircles
Op de hellingen kom je grote ringen van gestapelde stenen tegen, gebruikt om het vee binnen te houden. Kleinere ringen, de hutcircles, waren de woonhuizen.






Steencirkels
De grote steencirkels zouden tempels geweest zijn, gebouwd in hetzelfde tijdperk als de Stonehenge, 1700-1300 voor Chr.


Stenenrijen
Aan het ene eind van een stenenrij staat een grote steen dwars op de rij, de blocking stone.

Aan het andere eind van de rij ligt vaak een cairn met een kistgraf (‘kistvaen’ of ‘cist’) en een kleine cirkel er omheen om de grond op z’n plaats te houden.


Stenenrijen zouden processiewegen geweest zijn, soms racetracks als het hele lange zijn.

Kistvaens of cists

Je komt vaak “dozen” tegen, 4 stenen voor de zijkanten en een deksteen er op. Het zijn kistgraven. Overledenen werden er in begraven of er werd een urn met as in gezet.

De kistgraven staan bijna allemaal open. Mensen kunnen niet van dichte dozen afblijven, vooral als ze een goudschat denken te vinden. Maar de bodem is zuur en metaal, leer, textiel, en botten vergaan bijna volledig. Veel meer dan keramiek en asresten lagen er niet in.
Na ruim 2000 jaar bewoning werd Dartmoor verlaten
Ontbossing op Dartmoor in de prehistorie
De kale heuvels waren ooit helemaal met bos bedekt. In het zuiden werd het gekapt om akkers en weilanden te maken, in het koude noorden afgebrand om het wild op te drijven bij de jacht. Alleen op steile oevers van rivierdalen is nog wat bos overgebleven. Op de heuvels is het nooit meer terug gekomen.

Het werd te koud om op Dartmoor te wonen
Rond 400 voor Chr. veranderde het klimaat. Het werd te koud om op Dartmoor te wonen. Als er ook al geen bomen meer zijn om in de kachel op te stoken, wordt het wel heel onaangenaam! Men trok weg naar lager gelegen gebieden en pas 1000 jaar later vestigden mensen zich weer voorzichtig op de moor in de buurt van het huidige Postbridge.