Schilderen met spiritusvernis

Home » Blog pagina » Schilderen met spiritusvernis

Schilderen met spiritusvernis

Spiritusvernis iets verdunnen met spiritus, zodat je er soepel mee kan schilderen op het zink. Lang laten uitbijten tot een diep reliëf, zoals ook bij een plaatje waar met vetkrijt op getekend is.

Schilderen met spiritusvernis

Zinkplaatje beschilderd met verdunde spiritusvernis en uitgebeten in het zuur. Een zelfde plaatje beschilderd, uitgebeten en schoongemaakt. De afdruk van dit laatste plaatje.

Voorbeeld uit de praktijk:

Eikenblad onder larixnaalden

Eikenblad onder larixnaalden
Eikenblad onder larixnaalden, 39,5 x 34,5 cm, 1980

Detail uit Eikenblad onder larixnaalden

Detail uit eikenblad onder larixnaalden
Vergroot detail uit Eikenblad onder larixnaalden

De eikenblaadjes zijn eerst geschilderd met spiritusvernis. De nerven zijn met de etsnaald in de droge lak getekend. Na het even uitbijten van de plaat zijn de larixnaalden met een dun penseel op de plaat geschilderd. Steeds na even uitbijten zijn meer larixnaalden ertussen en eroverheen geschilderd.

De grijze toon op de eikenblaadjes is met aquatint gemaakt.

Hoogdruk-diepdruk combinatie

Door het diepe reliëf is het mogelijk met één plaat 2 kleuren tegelijkertijd te drukken.

Schilderen met spiritusvernis, hoogdruk_diepdruk combinatie

Eerst wordt de plaat als diepdruk ingeïnkt met rode inkt en afgeslagen. In de diepe delen blijft de rode inkt achter, de hoge delen houden geen inkt. Dan wordt met een inktrolletje de blauwe inkt op de plaat aangebracht alsof het een linoleum- of houtblok is. De hoge delen houden nu de blauwe inkt. Eén keer afdrukken onder de diepdrukpers geeft 2 kleuren!

Plaats een reactie