Grafiek is toveren!

Toveren met reliëf-etsen

Bosgrond in de herfst

Metamorfose van bosgrond in de herfst
‘Metamorfose van bosgrond in de herfst’, kleuretsen van 4 platen gedrukt, 60 x 40 cm, 1984

Als de beukenblaadjes net op de grond liggen zijn ze nog stralend geel. Als het droog weer is, worden ze lichter van kleur. Daarna worden ze bruin. Bij langdurige regen zuigt het bos zich vol vocht en worden de kleuren donkerder.
Door de 4 platen telkens in andere kleurcombinaties te drukken, kan je de bosgrond langzamerhand zien verkleuren zoals buiten ook gebeurt.

Een veldje in juni, thema en variaties

Een veldje in juni, ereprijs
‘Veldje ereprijs’, kleurets, 18 x 9,5 cm, 1981
Toveren: Kleurendruk afgeleide van Veldje in Juni
grafiek is toveren, afgeleides van kleurendruk

Een blauw veldje ereprijs kan je veranderen in een grasveldje, of zelfs in een zonsopgangslucht! Alsof je het landschap binnenste buiten kan keren!

Waarschuwing!

Commissies worden hier chagrijnig van. Ze mokken “dat ze nu zeker nog 100 varianten voorgeschoteld zullen krijgen.” Je werkt niet hard genoeg! Alsof de selectie maken uit de mogelijkheden niet net zo veel werk is, als de varianten drukken!

De varianten zijn vaak duidelijk ”afgeleides” die er soms uitzien alsof ze zo de prullebak in kunnen. Maar als je ze in een nieuwe context zet kunnen ze toegang geven tot een andere wereld.

Toveren in hoogdruk:

Watervallen

Experimentele grafiek, Watervallen
“Watervallen”, hoogdruk op japans papier, 10 x 50 x 90 cm, 2012

Toveren in hoogdruk kan natuurlijk ook. De Watervallen zijn gedrukt van 3 blokken mdf-plaat, telkens in andere kleuren. Soms 2, soms 3 platen over elkaar, of 1 plaat ondersteboven over de afdruk van dezelfde plaat.

Plaats een reactie