Wandelen op Dartmoor / overzicht

     
     

vanaf 2000

 

schilderijen, grafiek

1991-1998

 

grafiek, werken op papier

vóór 1991

Nederlandse landschappen als aanloop naar Dartmoor (grafiek)

vanaf 1993

 

kunstenaarsboeken

2005

 

virtuele wandeling, (computertekeningen en webdesign)

Het Nederlandse landschap

Wat zocht ik eigenlijk in het landschap? Ruimte, leegte, een gevoel van vrijheid. Dat heb ik jarenlang kunnen vinden in de omgeving van Arnhem. Maar op een moment kon ik de hekken, de bordjes en het verkeerslawaai van achter de bosrand niet meer wegdenken. De Wolfhezer heide was niet meer dan 'de illusie van de cm²'.

Naar Dartmoor

In 1979 ging ik voor het eerst naar Dartmoor. Lege ruimte! De schaal is veel groter dan het Nederlandse landschap. Je verblijft dagenlang in een gebied met nauwelijks paden en geen bewoonde wereld onder handbereik. Je 'kijkt er niet naar', je 'bent er in'.

Wandelen op Dartmoor is anders dan wandelen in Nederland.

Met het landschap van Dartmoor heb ik moeten leren omgaan. Leren het af te lezen om zo de weg te vinden in een ruimte waar geen paden zijn, wel slecht begaanbare bodem, drassig veen, moerassen waar riviertjes ontspringen en waar het soms erg koud en nat is.

Het ontcijferen van het landschap

Je concentreert je op details, de plaats waar je je voeten zet, de oriëntatiepunten in de verte, de kleur van de wolken en de vegetatie. Je moet 'samenvallen' met het landschap om het te kunnen ontcijferen.

Hoe breng je die ervaring in beeld?

Een andere manier van wandelen brengt een andere manier van waarnemen met zich mee. In summiere potloodschetsen op A4-formaat maak ik een 'verslag' van mijn waarneming tijdens het wandelen.

Wandelen door het beeld

Later in het atelier worden die fragmentjes van de wandeling in de volgorde waarin ze gemaakt zijn, samengevoegd tot een grote compositie. Er naar kijkend kan je de wandeling volgen, langs de paadjes, de oriëntatiepunten, door het gras de ruimte, de leegte in.