installatie Tropenpak

Mijn Opa heb ik nooit gekend, maar ik heb nog wel zijn tropenpak

installatie in de tropische kas van het Openluchtmuseum + boekje

onderdeel van de tentoonstelling "Hello-Goodbye" in het Nederlands Openlucht Museum, Arnhem

textiel en kopieën van briefkaarten en documenten

400 x 200 x 100 cm

2009

installatie Tropenpak
installatie Tropenpak
Eind 1899 vertrok mijn Opa naar Indië. Elke keer als het schip een haven aandeed, stuurde hij één of meer briefkaarten naar zijn verloofde. Zo kon zij de reis volgen, naar Parijs, Marseille, Port Said, Colombo, Batavia, Singapore en ten slotte naar Sumatra waar hij op Palembang gestationeerd werd.

Opa werkte bij de rechterlijke macht. Dat hield in dat hij om de paar jaar overgeplaatst werd. Op de stroken aan de linkerkant staan alle plaatsnamen vermeld waar ze in hun leven gewoond hebben.
titelpagina boekje Mijn Opa heb ik nooit gekend, maar ik heb nog wel zijn tropenpak
kopieën briefkaarten Port Said 1899
In 1901 trouwden ze 'met de handschoen'. Bij de trouwplechtigheid in Oegstgeest was alleen mijn Oma aanwezig met een officiële vervanger voor haar aanstaande echtgenoot. Daarna stapte ook zij op het schip naar Indië.
kopie ondertrouw aankondiging
In 1913 gaan ze met hun drie kinderen naar Holland. 1 januari 1916 vertrekken ze met de twee dochters weer naar Indië. De zoon blijft achter in Nederland om naar de HBS te gaan. Ze weten dat ze de komende 6 jaar alleen schriftelijk contact met hem zullen hebben.
briefkaart uit 1916
Omdat er voorlopig geen mogelijkheid is om met verlof naar Holland te gaan, komt de zoon in 1922 een jaar over naar Indië. Het jaar daarop vertrekken ze met z'n allen voorgoed naar Holland waar mijn Opa een paar maanden later overlijdt.
familiepaspoort uit 1923
paspoort